Waarom een (leren) kaptoom ?
Voor het rechtrichten, werken aan de hand én longeren is een kaptoom ideaal, misschien wel onmisbaar. Doordat de ring(en) zich op de neusriem bevinden en niet zoals bij een (touw)halster onder de kin of kaak, komen de hulpen op de juiste plaats door. En kun je dus functioneel trainen aan de hand of aan de longe.
Wanneer je een leren kaptoom gebruikt, met een kaakriem, is de kans op schuiven en wondjes minimaal, zelfs wanneer er metaal of een dunne ketting binnen in de neusriem verwerkt is.
Hoe strak of los moet de kaptoom om het paardenhoofd ?
De neusriem van een kaptoom mag een paar vingers ruimte hebben tot aansluitend, maar zeker niet aangesnoerd. De kaakriem mag aansluitend vastzitten, zodat het geheel goed blijft zitten zonder dat het schuift. Een eventuele keelriem heeft weinig functie bij een kaptoom, maar als die er aan zit mag die net als bij een gewoon hoofdstel een handpalmbreedte ruimte hebben, zodat het paard voldoende bewegingsruimte houdt. Een frontriem is ook niet persee noodzakelijk en niet alle kaptooms hebben er één.
Werken aan de hand
Voor het werken aan de hand heb je nodig: Een kaptoom, dressuurteugel en een dressuurzweepje. Alle dressuurmatige oefeningen die je onder het zadel zou kunnen doen, zijn ook mogelijke vanaf de grond, met het werken aan de hand.
Academisch grondwerk
Met (academisch) grondwerk gebruik je een kaptoom, het liefst van leer en een die een kaakriem heeft (deze zorgt ervoor dat het geheel niet schuift). Daarnaast heb je een enkele teugel en een dressuurzweepje nodig.
Lange Teugelen
Het zegt het eigenlijk al, in het lange teugelen, werk je dressuurmatig met en aan een lange teugel met je paard.